TAJSKIE CURRY Z PULPECIKAMI

Tajskie curry z pulpecikami, czyli pyszne danie w orientalnym stylu.
Drukuj przepis

Lista zakupów

 

składniki:

Pulpety:

500 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
2 łyżki panko lub bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 papryczka chilli
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Sos:

2 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości
1/2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
szczypta soli
150 g pędów bambusa z puszki
150 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do podania:

1 chilli posiekane w plastry
cebula dymka bądź kolendra
ryż

Sposób przygotowania

Mięso mielone umieść w misie, wymieszaj z jajkiem, startym imbirem i czosnkiem. Papryczkę przetnij na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Dodaj pozostałe składniki i uformuj niezbyt duże pulpety (ok 20). W rondlu rozgrzej olej i obsmaż na nim kuleczki, gdy będą zrumienione, przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Do rondla dodaj pastę curry, starty imbir i czosnek, chwilę podsmaż, zalej mlekiem kokosowym i zagotuj. Z powrotem przełóż do rondla pulpeciki i gotuj na małym ogniu, aż sos lekko się zredukuje. Na sam koniec dodaj pędy bambusa i fasolę szparagową, gotuj 3 minuty. Wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do curry i wymieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw wszystko solą. Curry podawaj z ryżem, posiekaną papryczką chilli i dymką lub kolendrą.

Smacznego!

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

 

Może sie przydać

Garner Silver moon

 24 cm