Blog kulinarny

Gotuj z Koko

Shakshuka

Gotowane jajka na pomidorach. Proste, szybkie, i przede wszystkim
smaczne dane wegetariańskie.
Do przyrządzenia przyda się patelnia Magnum 26 cm.

Lista zakupów

 

2 pomidory
2 jajka
1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
1/4-1/2 małego ząbka czosnku
przyprawy:
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta suszonego oregano
szczypta chili

Sposób przygotowania

 

Pomidory wyparzyć w gorącej wodzie, obrać, następnie pokroić na cztery części i pozbawić szypułek. No koniec posiekać w kostkę, sok zachować.

Rozgrzać masło lub oliwę na małej patelni, w międzyczasie pokroić czosnek i smażyć go przez chwile.

Wrzucić na patelnie pokrojone pomidory i sok, dodać przyprawy, wszystko smażyć przez 4 minuty.

Gdy pomidory się podsmażą dodaj jajka oraz sól. Gotować pod przykryciem przez około 3 minuty, do czasu ścięcia się białek.

Podawać z ziołami i/lub pieczywem.