
Placuszki jagodowe
Lista zakupów
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 saszetka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szklanki maślanki (lub mleka wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny)
2 duże jajka
60 g masła roztopionego i ostudzonego
1 i 1/2 szklanki jagód
Sos:
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka śmietanki 30 %
1/4 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
Sposób przygotowania
Do miski przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj maślankę i oba cukry. Mokre składniki przelej do suchych i delikatnie wymieszaj (niezbyt dokładnie), na sam koniec wlej masło i ponownie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni rozprowadź odrobinę oleju, rozetrzyj go ręcznikiem papierowym. Wykładaj po dwie łyżki ciasta na każdy placuszek, a następnie garstkę jagód. Smaż po ok 1 minutę z każdej strony. Układaj w stosiki. Podawaj z sosem waniliowym i pozostałymi (lekko rozgniecionymi) jagodami.
Sos:
Do rondelka przelej śmietankę. Laskę wanilii natnij i wydrąż z niej ziarenka, dodaj do śmietanki. Całość zagotuj i zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii. Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier puder i ubij, następnie dodaj mleko i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie połącz trzepaczką. Powoli dodawaj śmietankę, cały czas mieszając. Następnie przelej sos z powrotem do rondelka i podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może sie przydać

Patelnia Classic