
Penne z sosem Mascarpone
Lista zakupów
składniki:
150 g piersi z indyka (1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku)
8 połówek suszonych pomidorów
50 g świeżego szpinaku baby
3 ząbki czosnku
125 g mascarpone
5-6 łyżek mleka
40 g sera twardego np pecorino, parmezan (można użyć innego)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
130-150 g makaronu penne
Do podania:
pieprz mielony, świeża bazylia
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Indyka pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawami, polej 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów, wymieszaj i odstaw. Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój w paski. Szpinak umyj i oderwij z liści grube końcówki. Na łyżeczce oleju z suszonych pomidorów podsmaż czosnek przez 1 minutę, następnie dodaj pomidorki i podsmaż jeszcze 2 minuty, odsuń na bok patelni. Na środku rozłóż indyka i podsmaż 2-3 minuty. Dodaj mascarpone, poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj mleko i wszystkie przyprawy, zagotuj. Dodaj szpinak i starty na tarce ser, wszystko wymieszaj i poczekaj aż szpinak zmięknie. Następnie dodaj ugotowany, jeszcze ciepły makaron i dokładnie połącz go z sosem. Danie podawaj od razu, oprószone świeżym pieprzem.
Smacznego!
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może sie przydać

Garnek Koral
22 cm