Blog kulinarny

Gotuj z Koko

MENEMEN – ŚNIADANIE PO TURECKU

Menemen – śniadanie w wydaniu tureckim.
Danie bardzo zbliżone do arabskiej Shakshouki,
warzywa duszone na patelni,
do których na sam koniec wbijamy jajka.
Print Friendly, PDF & Email
Drukuj przepis

Lista zakupów

 

Składniki na 4 porcje
4 jajka
1 czerwona lub zielona papryka
1 duża biała cebula
400 g pomidorów (z puszki lub świeżych, dojrzałych)
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
oliwa
1/2 pęczka świeżej pietruszki

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w półksiężyce, paprykę w paski. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę (chyba, że używasz z puszki). Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, podsmażaj do miękkości. Dodaj pomidory, cukier, sól, chilli i odrobinę pieprzu. Podduś wszystko ok 10-12 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje. Zrób 4 wgłębienia, do każdego wbij jajko, przykryj i zostaw na małym ogniu, aż jajka będą gotowe (ok 2 minuty). Posyp wszystko posiekaną natką pietruszki, rozłóż na wierzchu kilka łyżeczek jogurtu wymieszanego z czosnkiem, oprósz świeżym pieprzem. Rozłóż na talerze i podawaj ze świeżym pieczywem.

 

 

 

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

Może sie przydać

Patelnia Nature

KO 3704 | 24 cm

  •