Blog kulinarny

Gotuj z Koko

Bruschetta

Przepis na popularną, włoską przekąskę.
Print Friendly, PDF & Email
Drukuj przepis

Lista zakupów

 

składniki:
ulubiona, lekka bułka lub ciabatta
oliwa extra vergine
czosnek
2 pomidory
cebulka dymka lub szczypior
kawałek sera (gorgoznola, mozzarella, kozi)
bazylia

Sposób przygotowania

Po przekrojeniu bułek na kromki natrzeć je przekrojonym na pół ząbkiem, lub startym czosnkiem (zależnie od tego jak intensywny smak czosnku chcemy uzyskać) Dodać odrobinę oliwy.

Wyparzyć i obrać pomidory, następnie posiekać w kostkę. Po osuszeniu z soku położyć na kawałkach bułki. Na pomidorach ułożyć cienkie plasterki cebuli oraz starty ser (może być także w małych kawałkach).

Włożyć pod grill do piekarnika i zapiekać przez 5 minut aż do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z solą i pieprzem do smaku.

Podawać z listkami bazylii.

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

 

  •