Domowe pieguski

Domowe pieguski bezwględnie podbiły nasze serca.
Drukuj przepis

Lista zakupów

 

składniki:
170 g miękkiego masła
1 duże jajko
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżki cukru brązowego
2 szklanki mąki
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 garście dowolnych orzechów
2 garście rodzynek
100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

Miękkie masło umieść w misce i utrzyj z cukrami za pomocą miksera. Dodaj jajko, dalej miksując. W drugiej misce wymieszaj mąkę, budyń, sól, proszek i sodę. Dodawaj porcjami do masy maślanej cały czas miksując, aż ciasto będzie gładkie. Czekoladę posiekaj na kawałki (mniej więcej każda kostka na 4 kawałki), staraj się zrobić jak najmniej okruszków, a te które powstaną nie dodawaj do ciasta. Orzechy niezbyt drobno posiekaj. Rodzynki, orzechy i czekoladę dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko za pomocą dłoni lub szpatułki, tak żeby dodatki rozłożyły się w miarę równomiernie. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na min 2 godziny. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Z ciasta uformuj kuleczki i poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić odstępy ok 5-7 cm między każdym ciastkiem. Piecz przez 8 – 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce przez 3 minuty, później przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów

 

Może sie przydać

Pojemnik Green / Grey