
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Lista zakupów
składniki:
170 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru białego (100g)
1/2 szklanki + 2 łyżki cukru brązowego (125g, można zastąpić białym)
2 jajka r. M
2 szklanki mąki (260 g)
2 pełne łyżki gorzkiego kakao (30g)
1/2 opakowania proszku budyniowego (20 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
80g czekolady mlecznej lub gorzkiej (wedle gustu)
Sposób przygotowania
Miękkie masło umieść w misce z aromatem lub esencją waniliową i utrzyj z cukrami za pomocą miksera. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. W drugiej misce wymieszaj mąkę, budyń, sól, kakao i proszek. Dodawaj porcjami do masy maślanej cały czas miksując, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na min 2 godziny (możesz również uformować kulki i wstawić do lodówki na 30 minut). Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Z ciasta uformuj kuleczki i poukładaj na papierze do pieczenia (pieczenie w 3 turach po 8 ciastek). Zostaw odstępy ok 5 cm między ciastkami. Czekoladę posiekaj na kawałki (mniej więcej każda kostka na 4 kawałki), staraj się zrobić jak najmniej okruszków, a te które powstaną nie dodawaj do ciasta. Powciskaj po 3-4 kawałki w każdą kulkę. Piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce przez 3 minuty, później przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Przepis ze strony mojebistro.pl, które używa naszych produktów
Może sie przydać

Pojemnik Grey